Sunday, November 21, 2010

Elmalılar...

Bugün bayram tatilimizin son günü ve yarın yine iş başı... Bayramda tatlı yerine eşimin isteği üzerine elmalı kurabiye yaptım, malumunuz burada pek tanıdık olmadığından bayramda gelenimiz gidenimiz olmadı biz de kendimize pişirdik kendimiz yedik, bu durumdan pek de şikayetçi değildik :) Aşağıda aynı hamur ile farklı şekillerde yaptığım elmalı hamur işleri var. 

İçi için malzemeler:
  • 4-5 orta büyüklükte elma
  • bir tatlı kaşığı tarçın
  • elmanın tadına göre şeker

İç yapılışı:
elmaları soyup rendeliyoruz ve tavada suyunu çekene kadar şeker ve tarçınla pişiriyoruz. İsteğe göre kuru üzüm, fındık, ceviz de eklenebilir. (üzüm çok tatlı yaptığı, fındıkta içinde yumuşadığı için kullanmadım)

Hamur için  malzemeler : 
  • 1/2 çay bardağı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 1 Paket margarin/tereyağı
  • bir kaç damla limon
  • Aldığı kadar un  
Önce sıvı malzemeleri karıştırıyoruz sonra  kabartma tozunu  ve  kulak memesi kıvamına gelene kadar unu ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz.
Tepside yapmak için hamurdan portakal büyüklüğünde bir parçayı buz dolabında katılaşana kadar bekletiyoruz. Hamurun kalan kısmı ile tepsini içini kaplıyoruz, elmalı harçımızı tepsiye hamurun  üstüne yayıyoruz. Katılaşan ayırdığımız hamur parçasını rende ile elmaların üzerini kaplayacak şekilde rendeliyoruz  ve fırında pempeleşene kadar pişiriyoruz. Ben un olarak tam buğday unu kullandığım için rengi normalden daha koyu oldu. Piştikten sonra üzerine iri kıyılmış fındık/ Ceviz ve  pudra şekeri ile süsledikten sonra servis yapabilirsiniz...






Kurabiye şeklinde yapmak için hamuru yarım cm kalınlığında açıp bıçakla karelere bölüyorsunuz. Karenin bir köşesine elmalı harçtan koyup karşı köşeye doğru yuvarlıyorsunuz. Fırında üzeri pembeleşene kadar pişirip, üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz...

No comments:

Post a Comment