Sunday, February 17, 2013

TİRAMİSU


Tatlılardan devam edelim :) üst üste o kadar çok tatlı denedim ki artık alışkanlık yaptı, evde akşamları çayın yanına muhakkak tatlı olsun istiyoruz. İyi mi ettim kötü mü bilmiyorum :) Neyse son denemem  bir italyan tatlısı olan tiramisu oldu. Sonucu sizinle paylaşmak istedim. İnternette arama yaptığımda kedi dili bisküvi  ile veya pandispanya ile yapılan iki tarif çıktı karşıma evde kedi dili olmadığı için ben pandispanyalı tarifi denedim. Sonuç hafif ve güzel oldu :) Bu arada tiramisu deyip de Yelizden bahsetmemek olmaz , yelizim tarifini bizimle paylaş ki biz de en az senin kadar güzel yapabilelim. Senden tarifi ivedilikle bekliyorum :))
Benim tarif basit,
Pandispanya için
  •  (Hazırda kullanabilirsiniz)
  •  3 yumurta (ortaboy),
  •  3 türk kahve fincanı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kaynar su
  • 2,5 türk kahve fincanı un
  • 1,5 yemek yaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Islatmak için
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 çorba kaşığı granil kahve
  • 2 çorba kaşığı toz şeker

 Krema için
  • 4 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 200 gr labne peyniri
Üzeri için Kakao
Aslında internetteki tariflerde pandispanya için 4 yumurta diyordu ama ben  3 yumurtalı versiyonunu yaptım. Pandispanyayı bildiğiniz kek yapar gibi yapabilirsiniz. Eğer benim vaktim var uğraşmak istiyorum derseniz yumurtaların aklarını ayrı yerde kar olana kadar çırpın sarılarını ayrı bir kapta  şeker ve kaynar su ile şekerler eriyene kadar çırpın, yağı, unu, kakaoyu, kabartma tozunu ,vanilyayı da ekleyin yoğun bir karışım elde edin. Son olarak yumurta aklarına bu karışımı akları söndürmeden yavaşça spatula ile yedirin ve 180 derecede 30-35 dk pişirin.  Makbul olanı bu pandispanyanın bir gün dinlenmesi ama ben o kadar planlı yapmadığım için hemen kullandım. 
Kreması için  vanilya ve labne peyniri hariç tüm malzemeyi bir tencerede çırpın ve ocakta kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Piştikten 10 dk sonra labne ve vanilyayı ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın. 
Pandispanyayı ortadan ikiye kesip arasına hazırladığınız kahve karışımı ile ıslatın (ben çok ıslak sevmediğim için bu karışımın neredeyse yarısı benim için yeterli oldu damak tadınıza göre siz ıslaklığı ayarlayın).  Kremanın bir kısmını kekin üzerine yayın ve kekin diğer parçasını üzerine koyup  tekrar ıslatın son olarak kalan krema ile tüm keki kaplayın üzerine de bir süzgeç yardımı ile kakao serpin. Buzdolabında 3-4 saat bekletin. 

Afiyet olsun...

 

No comments:

Post a Comment