Wednesday, June 17, 2015

Elmalı Kırıntı Kek


Şaşırdınız değil mi? ümidi kesmiştiniz benden :) buradayım merak etmeyin  sadece tez izleme yaklaştı ilmi çalışmalara hız verdim o kadar :) Bugün, daha önce çok sık yaptığım tarifini portakalağacından aldığım ve yaptığım anda tükendiğinden güzel bir fotoğrafını çekemediğim bir lezzeti paylaşacağım. Dün tekrar yaptım ve güzelce fotoğrafını çektim :) Üstü kıtır altı yumuşacık :) gerçekten harika.  Bu kadar reklam yeter sadede geleyim tarifi vereyim. 
Öncelikle iki karışım hazırlıyoruz birisi alttaki kek için diğeri üzerindeki kırıntı için. Tarifte
ekşi elma yazıyordu ama bizim damak zevkimize pek uymadı onun yerine tatlı elma kullanıyorum o yüzden şeker miktarını orijinal tariften az koyuyorum. Ekşi elma kullanırsanız 1,5 su bardağı yapın kekin şeker miktarını. Diğer bir husus da şekerli vanilin,  tarifte var ama ben kullanmıyorum, geçen instagramda takip ettiğim bir ablamız paylaşmış,  gittiği yemek kursunda hocasının şekerli vanilin için "paket vanilya yoksa araba lastiğinizden biraz rendeleyin " dediğinden bahsetmiş ve ev yapımı vanilya şekeri tarifi paylaşmış. :(  zaten pek kullanmıyordum daha da kullanmam... -Ben severek takip ediyorum çok samimi,içten paylaşımları var, siz de takip etmek isteseniz ig ismi "masmavi3_mutfakta"-
Sadede geleyim tarif vereyim dedikçe laf lafı açıyor bunlar hep yazmamaktan... Tamam bu sefer tarif : )
Malzemeler (Kek için):

  • 125gr tereyağı (oda ısısında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta(oda ısısında)
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilin  (!)
  • 2 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • yarım tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı küp doğranmış elma 

Malzemeler (Kırıntı için):

  • yarım su bardağı toz şeker 
  • yarım su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (soğuk)
  • yarım tatlı kaşığı  tarçın

Yapılışı: Kek malzemelerinden tereyağı, şeker, yoğurt ve yumurtayı çırpıyoruz, kalan malzemeleri (elma hariç) bir kapta eleyerek karıştırın ve sıvı malzeme karışımına çok çırpmadan ekleyin. En son elmaları ekleyip yağladığınız kalıba yayın. 
Kırıntı malzemelerini bir kapta tereyağını çatalla ezerek  karıştırın, dikkat homojen bir karışım olmayacak tereyağları pütürlü halde kalacak. Kırıntı karışımını kekin üzerine yayıp önceden ısıttığınız 175 derece fırında  35-40 dakika pişirin.
Afiyet bal olsun...





1 comment:

  1. Senin ellerinden yemek nasipmis bu sefer bayıldım harikaydı :)

    ReplyDelete