Thursday, August 1, 2013

Çarşaf Böreği

Ben liseye giderken alt komşumuz Hayriye teyzeden öğrenmiştim bu böreği, kulakları çınlasın :)) tek kişi açmak zor olduğu için çağırırdı bizi dört bir koldan açar afiyetle yerdik. Tadı damağımda hala :) İçi için istediğiniz harcı kullanabilirsiniz ama ben kabak tavsiye ederim gerçekten çok güzel oluyor. Gelelim tarife size bol fotoğraflı bir tarif hazırladım tek başıma olduğum için böreği yapmasından ziyade fotoğraflaması daha zor oldu diyebilirim :)) 

Malzemeler: 
Hamuru için : Un tuz ve su :) miktarlarını siz kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Ben iki beze yaptım yarım kilodan az un kullandım. Üzeri için bir yumurta 3 çorba kaşığı süt.
İçi için:  3 orta boy kabak, rendelenmiş tulum peyniri, karabiber, isteğe göre pul biber, dereotu konulabilir. Ben bezelerden birini kabak ve tulum peynirli diğerini sade kabaklı yaptım. Malum benim minik peynir yemiyor :( 

Yapılışı: Önce hamuru kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz. Bezelere ayırıp küçük bir tepsi boyutunda açıyoruz çok inceltmiyoruz. Açtığımız hamurun üzerini sıvıyağ ile güzelce kaplıyoruz ve yenilerini açtıkça üstüste koyuyoruz yağlıyoruz.  Yaklaşık bir 15-20 dakika dinlendiriyoruz. Ne kadar çok dinlenirse o kadar güzel açılıyor. Hamurlar dinlenirken kabakları rendeliyoruz tuz ve karabiberle tatlandırıyoruz, hamurun içine koymadan önce harcın fazla suyunu elimizle sıkıp sonra hamurun üzerine yayıyoruz.  Dönelim dinlenen hamurlara, temiz bir bezin üzerinde  her bir yufkayı teker teker önce yere koymadan elimize açabildiğimiz kadar açıyoruz hamurun kenarlarını yere koyduktan sonra da açabildiğimiz için ortasının incelmesi yeterli. Elle havada açabildiğimiz kadar açtıktan sonra örtünün üzerine bırakıyoruz. Ve kenarlarından çekiştirerek inceltiyoruz yufkayı.  Yırtılırsa üzülmeyin problem değil bırakın yırtılsın katlanınca hiç bir şey belli olmuyor :)). üzerine hazırladığınız harçtan yayıyoruz. Son olarak ta altındaki örtüyü yavaşça karşılıklı olarak çekerek yufkanın yuvarlanmasını ve sarılmasını sağlıyoruz. Ben iki farklı iç hazırladığım için iki yuvarlak yaptım ama yuvarlak bir tepsiye tüm  ruloları yuvarlayarak da böreğimizi yapabiliriz. Üzerine bir yumurtanın sarısı ile biraz sütü çırparak sürüyoruz. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Çıkınca üzerine nemli bir bez örterseniz daha yumuşacık bir böreğiniz olur :)
Afiyet olsun...




         

No comments:

Post a Comment