Wednesday, July 17, 2013

Üzümlü Kurabiye



Dün eşimin doğum günüydü pasta yerine üzümlü kurabiye istedi :) böyle de garip adam :)) İzmirliler bilir göztepe simit fırınında satılır üzümlü kurabiye onun aynısından istedi :)) tabi aynısını yapmak mümkün değil ama bir yaklaşık benzettim :)) Tadı çok güzeldi artık sık sık yaparım :)
Bu arada seni çook seviyorum canım iyi ki doğdun iyi ki varsın...

Malzemeler:
  • 200 gr tereyağı
  • 1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
  • 2 kücük yumurta (1 inin sarısı üzerine)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
Yapılışı:
un, kabartma tozu ve üzüm hariç güzelce karıştırıyoruz ve kalan malzemeleri de ekleyip (unu yavaş yavaş ) bir hamur oluşturuyoruz. Sonra istediğiniz şekli verip üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 190 derecede pişiriyoruz.
Ben şekil olarak Göztepe fırınınkine benzettim, aşağıdaki resimde nasıl yaptığımı gösterdim :)
Afiyet olsun ...

Wednesday, July 10, 2013

Dalgalı doğumgünü pastası


Merhabalar, öncelikle herkese mutlu, bereketli,sağlıklı bir ramazan geçirmesini temenni ediyorum. Daha ramazanın ilk gününde ufak bir zehirlenme vakası atlattık biraz yorucu oldu :( neyse ki toparlanıyoruz. Bizim minik kuzu sapasağlam :) .
Dün, Duygumun doğum günüydü günler öncesinden nasıl bir pasta yapacağımı planlamıştım. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı tabi rahatsızlanınca istediklerimin birçoğunu yapamadım ama şekil itibaren bir yaklaşık tutturdum :)))
Allahtan pandispanyasını bir gün öncesinden pişirmiştim. Bu sefer klasik pandispanya yaptım fakat biraz arttırdım malzemeleri ki keki 3'e bölebileyim. Tarifi:

Malzemeler: 
  • 5 yumurta
  • 5 Türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 4 Türk kahvesi fincanı un
  • 25 gr (1 paket) kakao
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Yumurta aklarını cam bir kasede kar haline gelene kadar şekerin yarısı ile beraber çırpıyoruz. Sarılarını kalan  şekerler ile ayrı bir kapta çırpıyoruz. Yağı ve kaynar suyu da ekliyoruz çırpmaya devam ediyoruz. Kalan katı malzemeleri ve yumurta aklarının 3 de 1 ini de ekleyip bir karışım elde ediyoruz. Kalan yumurta aklarını çok söndürmeden (yani çırpmadan spatula ile) karışıma yediriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Bir gece önceden pişirirseniz ve güzelce streç folyo ile kaplayıp buzdolabında muhafaza ederseniz daha rahat kesilecektir.

İç kreması tarifini daha önce burada vermiştim. Ancak 1,5 ölçü olacak şekilde yaptım ama yağ oranını azaltabilirsiniz. Sıcakken içine beyaz çikolatayı kırıp attım ve karıştırdım. Hemen eriyor.
Dışı için ilk kez buttercream yaptım, diğer yaptıklarımda hazır pasta kreması veya krem şanti kullanmıştım ancak pastanın dışı istediğim kadar sert olmamıştı. Sert olması Şeker hamuru ile kaplamada şekil açısından kolaylık sağlıyor. Eğer kaplama yapmayacaksanız farklı bir krema kullanabilirsiniz.Ben sadece pastanın dışını kaplayacağım için ölçüleri azalttım pastanızın boyutuna göre miktarı arttırabilirsiniz.
Malzemeler
  • 2 yumurta akı
  • 1/3 su bardağı şeker
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında) Tereyağı oldukça fazla zaten krema adını burdan alıyor
  • 1 limon suyu

Yumurta aklarını ve şekeri benmari usulu kaynayan suyun içindeki metal bir kapta çırpıyoruz. Kar gibi olunca ve karışım hafif ısınınca ocaktan alıyoruz. Dışarıda soğuyana kadar çırpıyoruz soğuyunca oda ısısındaki tereyağını yavaş yavaş karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Karışım iyice katılaşınca limon suyunu da yavaş yavaş ekliyoruz ve1-2 dk çırpmaya devam :).  Sonunda kremamız hazır.  Biraz kendisini toparlaması için buzdolabına kaldırıyoruz. Eğer çok kalırsa buzdolabında katılaşıyor ve çözmek için tekrar benmari usulü kullanmanız gerekiyor. Zamanını güzel ayarlamalısınız (15-20 dk yeterli). 

Eveet artık pastayı yapabiliriz  :) kardeşim frambuazlı pasta sevdiği için bu sefer pastayı öyle yaptım. Bir gece önceden pişirip buzdolabında beklettiğimiz keki çıkarıp 3 eşit parçaya kesiyoruz. En alttaki kısım en üste gelecek şekilde ayarlayın ki pastanızın üstü düz olsun. Parçaların arasına krema, frambuaz ve tekrar krema koyarak pastayı inşa ediyoruz. Kremayı koyarken kekin heryerine yaymak yerine dışardan 1 cm kalana kadar yayın çünkü üst parçayı koyunca krema zaten kenarlara kadar ilerliyor. Benim kalıp ölçüm büyük olduğu için kekin kenarlarından kesip daha küçük bir yuvarlak elde ettim. Kalan parçaları atmayıp pastanın tam düz olması için kenarlara sıkıştırdım :) pastanın üst yüzeyini de daha önce hazırladığım buttercream ile kapladım gayet ince bir tabaka yeterli oluyor. Maksat pasta şeklini bulsun :) ve pastayı buzdolabında beklemeye alıyoruz. 

Evet  gelelim en son aşama olan şeker hamuru süslemeye, bu sefer herhangi bir karakter yapmak istemedim pastanın kendisi karakter olsun istedim :) Ve kardeşimin kıvırcık turuncu saçlarından esinlendim :)) Ruffle cake yani dalgalı kek yaptım. Youtube'a yazarsanız ruffle cake diye bir çok video çıkıyor. Diğer yaptıklarıma göre oldukça kolay diyebilirim. Gerçi hasta olduğum için fazla ince çalışamadım :( 4 renk olacaktı ben 3 renkte kaldım :(  Önce 4 ton olacak şekilde (beyaz dahil) renginizi seçiyorsunuz. Kekin neresinde hangi renkler geleceğini işaretliyorsunuz. Her bir rengi açıp şeritler halinde kesiyorsunuz. Kestiğiniz şeritlerin bir tarafını bir fırçanın ucu ile minik hareketlerle inceltiyorsunuz (videolarda ne demek istediğimi çok net anlayabilirsiniz ).  Sonra tamamını şeker hamuru ile kapladığınız pastanıza su ile bu şeritleri yapıştırıyorsunuz. İşte bu kadar basit :)) Evet buyrun resimler:















Friday, July 5, 2013

Mantı - Logi :P

Geçenlerde bizim oğlanlar seviyor diye Günayla giriştik mantı yapmaya. Hatta başlarda o kadar cengaverdik ki yapıp buzluğa da atarız falan dedik :) . Sonra anladık ki çok meşakkatli bir işmiş bu mantı yapmak. Sonlarına doğru elimizdekileri bitirelim yeter, oğlanlar da kıymalı makarna yesin bundan sonra nelerine yetmiyor dedik :)))
Gelelim yapılışına : Biz deneme boyu olsun diye 1 yumurta ile yoğurduk hamurunu. 1 yumurta, 1 çay bardağı su, aldığı kadar un ve tuzu karıştırarak oldukça sert bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru bezelere ayırıyoruz ve  hamur dinlenirken iç harcını hazırlıyoruz orta boy bir soğan rendesi (suyu süzülmüş), kıyma (yaklaşık bir avuç) tuz karabiber ile iç harcımızı yoğuruyoruz. Bezeleri açarken alt kısmı bol unlu olsun yufkanın harcı koyduğunuz yüzünde mümkün olduğunca un az olsun ki daha çabuk yapışsın mantılar. Açtıktan sonra karelere bölerek her bir kareye iç harcından koyuyoruz ve hamuru katlıyoruz. 

Bol suda haşlayıp süzdükten sonra sarımsaklı yoğurt ve salça ile servis edip 3 saatte yaptığınız mantıyı 5 dakikada afiyetle yiyorsunuz :))) 
Belki biz acemiyiz diye bize bu kadar uzun geldi ama bol vaktiniz varken yapın diye uyarayım ben sizi demedi demeyin :)))